tiistai 4. marraskuuta 2014

Yinjoogaa ja mindfulnessia

Viikonlopuksi oli suunniteltu monenlaista ohjelmaa, mutta sairastelun vuoksi suunnitelmat meni vähän uusiksi, mikä oli tässä kohtaa oikeastaan ihan hyvä asia. Osallistuin pe-su yinjooga ja mindfulness -kurssille, kuten Marrasjoogaa-postauksessa jo mainitsinkin. Yinjoogaa olin kokeillut pari kertaa aiemminkin, mutta mindfulness oli ihan uusi juttu, enkä oikein etukäteen tiennyt, mitä kurssilta odottaa.

Joogasalonki

Kurssi pidettiin Vääksyssä, Joogasalongissa, Lindan kotonaan pitämässä pienessä, viihtyisässä ja tunnelmallisessa salissa. Kurssin ohjaaja Emilia Kujala oli tullut Kuopiosta asti. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina oli puolentoista tunnin harjoitus, jolloin tunnusteltiin, mitä kehossa tuntuu, mitä mielessä liikkuu ja miten ja mihin hengitän.


Perjantai-iltana olimme kaikki kurssilaiset yhdessä ja Emilia piti lyhyen luennon yinjoogasta. Jooga-asanoita ei vielä tehty, mutta teimme pari läsnäoloharjoitusta. Menin kurssille suoraan töistä ja läsnäoloharjoitukset tuntuivat melko vaikeilta. Joogasalissa oli hyvin rauhallinen tunnelma kynttilöineen, eli puitteet oli hyvinkin kunnossa. Minun vain oli hankala rauhoittua intensiivisen päivän jälkeen. Olin joogasalissa myös ensimmäistä kertaa, mikä aiheutti sen, että kuuntelin harjoituksissa salin ääniä, enkä päässyt keskittymään kokonaisvaltaisesti vain itseeni.

Launtaina ja sunnuntaina osallistujat oli jaettu kahdeksan hengen ryhmiin ja nyt pääsimme itse asiaan, eli siihen mitä olin odottanut, joogaamaan. Yinjoogassa joogataan hyvin rauhalliseen tahtiin ja yhdessä asanassa (eli asennossa) ollaan useita minuutteja. Lisäksi yinjoogassa käytetään astangasta poiketen apuvälineitä, eli esim. putkityynyä ja joogatiiliä. Kaikki asanat tehdään tuetusti, eli tyynyyn ja tiiliin tukeutuen, minkä ansiosta jooga on todella rentouttavaa.

TeaWearin putkityynyt
lähde: http://sarwayoga.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=149&products_id=576


Puolentoista tunnin jooga meni todella nopeasti, vaikka itse joogaa tehtiinkin rauhallisesti. Harjoitusta olisi voinut jatkaa vielä paljon kauemminkin. Pitkään tehdyissä asanoissa sai kehoa auki todella hyvin. Etenkin rintakehää avaava asana oli aivan ihana! Toki kaikki asanat eivät olleet pelkkää ihanuutta, vaan kireyttäkin tuntui useammassa liikkeessä.

Emilia yhdistää mindfulnessin joogaan asanoissa ollessa. Hän ohjaa kuuntelemaan, miltä kehossa tuntuu, hengittämään sinne missä kehossa tuntuu kireyttä ja antautumaan tukien varaan. Ohjauksen avulla rentoutuminen voimistuu ja asanoihin pääsee entistä syvemmälle.

Kokonaisuudessaan viikonlopun kurssi oli antoisa. Joogassa pääsi rentoutumaan todella kokonaisvaltaisesti ja teki hyvää keskittyä puolitoista tuntia vain itseensä. Kun sunnuntailta peruuntui muut suunnitellut ohjelmat, niin kurssin jälkeen sai ottaa kotona rennosti, mikä sopi siihen kohtaan aivan mainiosti.

Aiemmin olen ollut hyvin pitkälti apuvälineitä vastaan joogassa, mutta nyt ymmärrän niiden merkityksen. Itse aion ottaa yinjoogan mukaan astangan rinnalle ja putkityyny ja joogatiilet lähtee tilaukseen heti seuraavana palkkapäivänä! Yinjoogaa voi tehdä kotona ja sitä löytyy nykyisin myös ohjelmasta myös monilta joogasaleilta.

Suosittelen yinjoogaa kaikille, jotka kaipaavat kunnon rentoutumista. Harjoituksesta on kuulemma apua myös unettomuuteen, joten vinkkinä sellaisen kanssa kamppaileville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti