keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Haluatko hengenpelastajaksi?

Hengenpelastaja oli haaveammattini yläasteikäisenä. Liekö Baywatch TV-sarjalla ollut jotain tekemistä asian kanssa? :) Sitä tuli nimittäin katseltua viikottain ja hommasinpa tuolloin mökille myös punaiset uikkarit ja rakentelin pelastuskellukkeen. Olin siis ihan oikea hengenpelastaja meiän mökkirannassa :D

Myönnän, että tänä syksynä katsoin myös Martina ja hengenpelastajat ohjelmaa. Oli siinä sitä hengenpelastuspuoltakin ihan hyvin mukana ja jotenkin tuo hengenpelastustouhu kyllä edelleen kiinnostaa.

Kuvan lähde:
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
http://aineistopankki.veripalvelu.fi/

Rantavahti-haave on nyt jo jotakuinkin jäänyt, mutta olen löytänyt toisen tavan toimia hengenpelastajana. Käyn nimittäin melko säännöllisesti luovuttamassa verta ja voin näin omalta osaltani auttaa.

Punaisen ristin verenluotus-sivustolta löytyy paljon tietoa aiheesta: Luovutetusta verestä saatavia verivalmisteita tarvitaan esim. leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syopäpotilaiden ja keskoslasten hoitoon. Vapaaehtoiset verenluovuttajat auttavatkin lähes 50 000 potilasta vuosittain! Luovuttamalla verta, voit jopa pelastaa jonkun ihmisen hengen.



Verta voi luovuttaa kaikki terveet aikuiset. Kannattaa kuitenkin tarkistaa Veripalvelun testillä, sovitko tällä hetkellä luovuttajaksi. Esim. flunssan tai rokotuksen jälkeen ei saa heti luovuttaa verta. Lopullinen tilanne selviää sitten vasta paikan päällä, kun hoitaja mittaa hemoglobiinin ja kyselee vielä terveydentilaasi koskevia kysymyksiä.

Ennen verenluovutusta tulee täyttää terveydentilaa koskeva kyselylomake
Kuvan lähde: Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
http://aineistopankki.veripalvelu.fi/
Kuvaaja: Jari Härkönen

Ensimmäinen verenluovutus kerta on kieltämättä vähän jännitävä. Itse menetin verenluovutusneitsyyteni reilu 15 vuotta sitten :) Mitään pelottavaa siinä ei kuitenkaan ole - homma menee jotakuinkin seuraavasti:
  1. Ilmoittaudu verenluovutukseen tiskillä. Muista ottaa kuvallinen henkkari mukaan!
  2. Saat terveydentilaasi koskevan kyselylomakkeen, jonka täytät kaikessa rauhassa.
  3. Kun lomake on täytetty, ota itsellesi vuoronumero ja odota vuoroasi.
  4. Hoitaja käy kanssasi kyselylomakkeen läpi ja mittaa hemoglobiinisi. Jos lomakkeessa kaikki oli ok ja hemoflobiinisi ylittää luovutuksen alarajan, niin pääset luovuttamaan.
  5. Odottele vielä odotustilassa, kunnes hoitaja kutsuu sinua nimellä. 
  6. Etsitte sinulle vapaan luovutuspenkin ja itse verenluovutus voi alkaa. Hoitaja laittaa neulan kyynärtaipeeseesi ja tarkistaa, että kaikki on hyvin. Neulaa tai sen laittamista ei ole pakko edes katsoa. Itse esimerkiksi katson aina toisaalle, sillä en mitenkään erityisemmin pidä neuloista.
  7. Saat käteesi sideharsorullan, jota puristelet luovutuksen ajan. Puristelu lisää käden verenkiertoa ja nopeuttaa näin luovutusta.
  8. Kun verta on saatu tarpeeksi pussiin, kone piippaa ja hoitaja tulee ottamaan neulan pois.
  9. Voit makoilla paikallasi niin kauan, kun tuntuu tarpeelliselta. Voit pyytää myös mehua tai juotavaa. Suosittelen ottamaan tarpeeksi aikaa, ennenkuin nousee penkiltä, sillä pää voi tuntua hieman kevyeltä luovutuksen jälkeen.
  10. Ota kahvia, pullaa, mehua, keksejä. Veripalvelupisteen kahvio on käytettävissäsi. Etenkin nestettä kannattaa juoda reilusti!
Ja kannattaa muistaa, että luovutuksen voi myös keskeyttää ihan missä kohtaa tahansa, jos siltä tuntuu! Sekin kannattaa muistaa, että joka kerta luovuttaminen ei välttämättä onnistu. Itselläni on pariin otteeseen ollut hemoglobiini sen verran alhainen, että luovutuslupaa ole herunut. Sitten vaan myöhemmin uudestaan kokeilemaan.

Kuvan lähde: Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
http://aineistopankki.veripalvelu.fi/
Kuvaaja: Jyrki Komulainen

Verenluovutus kannattaa ajoittaa sellaiselle päivälle, että voi illalla ottaa rauhallisesti - ei siis jumpalle, lenkille eikä myöskään saunaan. Verenluovutuksen jälkeen tulee myös muistaa nauttia runsaasti nesteitä.
Itse vietin eilen hyvällä omalla tunnolla rentoa koti-iltaa, sillä kävimme päivällä työporukalla verenluovutuksessa. Itselläni tuli kymmenen luovutusta täyteen - jonkinlainen rajapyykki se on sekin!

Kannustan teitä kaikkia nyt ojentamaan kätenne ja tekemään hyvä teko. Olisiko tässä vaikka hyvä uudenvuodenlupaus? Haluatko alkaa hengenpelastajaksi? Yksi luovutus auttaa jopa kolmea potilasta - ja voit tosiaan jopa pelastaa jonkun hengen! Luovuttaisitko siis verta vuoden 2015 aikana? Jos terveydentilasi mahdollistaa luovutuksen, niin käy ihmeessä kokeilemassa! Ja jos kaipaat seuraa luovutukseen, niin tulen mielelläni mukaan!

Lahden veripalvelutoimisto löytyy Triosta, Benjamin maatilatorin, Nordean palvelupisteen ja Fitness24sevenin vierestä. Lähin sisäänkäynti on Kauppakadun kulma, Virastotalon ja Anttilan suunnasta. Ja muun Suomen luovutuspaikat löydät Veripalvelun sivuilta


Onnellista Uutta Vuotta kaikille! 
 
Ja räiskyvää ja kuohuvaa vuodenvaihdetta - juhlikaa turvallisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti