lauantai 6. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivän perinteitä

Suomi täyttää tänään 97 vuotta - onnea! Ja kiitos veteraaneille ja koko tuolle ikäpolvelle, jotka tekivät huikean työn itsenäisyytemme saavuttamiseksi.


Historia ei ollut koulussa suosikkiaineitani, mutta nyt lueskelin netistä itsenäisyyspäivän synnystä. Esim. Heikki Ojan kirjassa Aikakirja 2007 on kuvattu mielenkiintoisesti kaikki kalenterivuoden tapahtumat ja siitä löytyy myös tietoa ajasta ja ajanlaskusta. Ehkä on ihan hyvä vähän kerrata asioita, sillä lukiovuosista on jo hetki aikaa :) Suomi on itsenäistynyt siis vuonna 1917. Joulukuun 6. päivä silloinen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. Muillakin päivämäärillä tehtiin Suomen itsenäistymiseen liittyviä päätöksiä ja vasta kaksi vuotta myöhemmin, marraskuussa 1919, valtioneuvosto päätti, että Suomen itsenäistymisen päivää vietetään juuri 6.12. Virastoissa ja kouluissa on päivä ollut tästä lähtien vapaapäivä ja liput on nostettu salkoon. Vasta vuonna 1929 itsenäisyyspäivä on säädetty lakisääteiseksi ja palkalliseksi vapaapäiväksi ja tuolloin päivä rauhoitettiin myös pyhäpäiväksi, jolloin mm. markkinoiden ja huutokauppojen pito oli kielletty. Almanakkaan päivä on saatu 1934.


Itsenäisyyspäivää juhlitaan Suomessa hyvin rauhallisesti. On itsenäisyyspäivän paraatia, sankarihaudoilla käyntiä, erilaisia soihtukulkueita, itsenäisyyspäivän lipunnosto Helsingissä, juhlajumalanpalveluksia ja tietysti Linnan juhlat.


Lähes jokaiseen suomalaiskotiin juurtunut itsenäisyyspäivän perinne on kahden kynttilän polttaminen ikkunalla. Meillä kynttilät on ollu valmiina jo eilisestä lähtien. Lähdin googttelemaan tämän perinteen juuria ja yllätyin, että kynttilöitä on alunperin poltettu kuningasperheen merkkipäivinä ja kuninkaallisten vieraillessa maassa. Venäjän aikana kynttilät taas sytytettiin tsaariperheen kunniaksi. 1800-luvun loppu puolella kynttilöitä poltettiin protestiksi venäläistämistä vastaan. Itsenäisyyden liitto ajoi 1920-luvun lopulla ikkunakynttiläperinteen kiinnittämistä Itsenäisyyspäivään ja näin siitä on tullut perinne, joka on jatkunut jo lähes sata vuotta. Lisätietoja löytyy mm. Suomalainen joulu-sivuilta sekä Kulttuuriperintökasvatuksen-sivuilta. Tämä on mielestäni kaunis perinne ja haluan pitää siitä kiinni. Meidänkin kynttilät syttyvät tänä iltana klo 18.


Löytyipä kätköstä kauan sitten joululahjaksi saamani kirja - Vänrikki Stoolin tarinat. Täytyy myöntää, että kirja on vielä toistaiseksi lukematta, mutta nyt tänään olen sitä selaillut. Sieltähän löytyy näin itsenäisyyspäivään sopien sekä Maamme että Porilaisten marssin sanat! Ehkä tämä otetaan jatkossa lukuun aina näin itsenäisyyspäivän tietämillä.


Mitään sen kummempia itsenäisyyspäivän perinteitä ei meille ole vielä muodostunut, mutta halusin juhlapäivän kunniaksi tehdä ainakin nyt vähän parempaa ruokaa. Menussa suomalaisia makuja ja jotain pientä twistiä myös maailmalta :) (Reseptit ja kuvat tulee myöhemmin)


ITSENÄISYYSPÄIVÄN MENU

Avokadotartar

Rosmariinilohta ja punajuuripyrett
Paahdettuja purunalohkoja
Paahdettuja juureksia jogurttikastikkeella

Vaniljainen juustoleipäpaistos
Itsenäisyyspäivän pannacotta


Syömisen lisäksi Linnan juhlien katselu kuuluu toki illan ohjelmaan - ainakin siis mulla :) Kanavana TV1 klo klo 18.15 alkaen!


Finlandian sävelin toivotan kaikille oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti