Joskus jo syksyllä eksyin Kinuskikissan sivuille etsiessäni ideoita jouluun ja joululeivonnaisiin. Tuolloin bongasin myös pari ihanaa joululahjaideaa, jotka päätin toteuttaa tänä jouluna. Suklaatikkareista kirjoitinkin jo, toinen toteutukseen päätynyt idea oli nämä ihanat piparirasiat.
Nyt alkuun heti varoitus - nämä ei ole helppoja eikä nopeita, vaan vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä :)
Kärsivällisyyttä multa puuttuu ja siksi aloittelinkin tuotekehittelyn jo hyvissä ajoin marraskuun puolella. Ensimmäiset versiot rasioista syntyi siis tuolloin. Ei ollu vielä ihan priima-versiota ne :)
Joulukuussa sitten seuraava erä, mikä ei sekään ollut kauneinta mahdollista, mutta niillä mennään. Maku ainakin on ihan jees, sen verran tuli sitäkin puolta testailtua tuotekehittelyn aikana :)
TARVITSET:
Muffinssi-pellin
Alumiinifoliota
Riisiä
AINEET:
Piparkakkutaikinaa
Marsipaania tai sokerimassaa
Sokerikuorrutetta
Marianne-rakeita
OHJE:
Rasiat saa paistettua helposti muffinssi-pellillä. Ei tarvitse leikkiä kuuman sokerin kanssa, kun näin saa paistettua kupit valmiiksi.
Kauli taikina ja ota siitä ympyrän muotoisia paloja (kokeilemalla selviää, mikä on sopiva koko - riippuu ihan muffinssi-pellin "reikien" koosta). Voitele muffinsi-pellin kolot ja nosta ympyrän muotoiset taikinapalat muffinssi-vuokiin. Painele taikina tiiviisti vuokaan, myös reunoille. Muotoile yläreuna mahdollisimman tasaiseksi. Reunan tasaiseksi saaminen oli mun mielestä ihan järkyttävän vaikeeta. Pari ekaa jaksoin yrittää ja sit meni hermo ja jätin ne just semmosiks, mitä sattu tulemaan ;)
Ota alumiinifoliosta vuokien kokoisia paloja ja painele tiiviisti taikinaa vasten. Täytä vuoat riisillä. Jos teet rasioita useamman satsin, niin voit käyttää samoja folioita ja riisejä useamman kerran.
Paista rasioita 200 asteessa 10 minuuttia. Ota pelti uunista ja poista riisit ja foliot. Itse jätin folioihin sen verran ylimääräistä reunaa, että sain suljettua folion pussiksi ja nostettua suht helposti folion ja riisin pois. Tässä kannattaa olla varovainen! Folio on taikinassa kiinni ja sitä pitää hellästi suostutella irtoamaan. Laita pelti uudestaan uuniin ja paista vielä 5 minuuttia.
Anna piparirasioiden jäähtyä ja nosta sitten pois vuoista.
Tee rasioiden kannet. Kauli taikina ja ota siitä ympyrän muotoisia paloja. Ympyrän tulisi olla rasian suuaukon kokoinen tai pikkusen suurempi. Paista kannet 200 asteessa kauniin ruskeiksi. Anna jäähtyä ennen koristelua.
Jos haluat rasioista tiptop-suoria, niin voit sitruunaraastimella tai veitsellä tasoitella niiden reunat. Itsehän en tätä tehnyt. En vaan jaksa tämmösiä piiperryksiä. Rasioista tulikin mun näkösiä - ja hyvä niin! :)
Kauli marsipaani tai sokerimassa levyksi ja ota siitä haluamiasi muotoisia koristeita. HUOM! Kannattaa käyttää reilusti tomusokeria kaulimisen yhteydessä, ettei levy jää pöytään kiinni! Voit käyttää koristeena useitakin eri värejä päällekäin. Itse tyydyin simppeliin valkoiseen. Kiinnitä koristeet sokerikuorrutteella. Voit käyttää sokerikuorrutetta myös koristeluun. Marianne-rakeesta saa halutessaan hauskan nupin kanteen.
Laita rasioihin täytteeksi, mitä ikinä keksitkin. Itse käytin manteleita, rusinoita sekä karkkia.
Näitäkin on tänä jouluna jaettu lahjoiksi. Glögi-pullo + piparirasiat täytettynä manteleilla ja rusinoilla oli musta aika kiva lahjaidea!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti