tiistai 30. joulukuuta 2014

Joulun jälkeistä jämäruokaa

Blogi heräilee vähitellen joulun jälkeen taas henkiin. Rukan pakkasista on selvitty ja pahin jouluähkykin on jo ohi :) Kirjoittelen jouluviikosta myöhemmin, kunhan saan kuvat ja ajatukset järjestykseen. Näin joulun jälkimainingeissa tuli ajankohtaista se, mitä ihmettä tehdä kaikella ruualla, mitä joulusta on vielä jäljellä.

Me saatiin ulkoistettua kinkku jouluseuralaisille, joten sen suhteen ei tarttenut raapia päätä. Sen sijaan meillä oli eilen tajolla sulanutta voitaikinaa, sulaneita herneitä sekä suolaherneitä. Niistä tuli kokkailtua aika herkullista jämäruokaa: nakkipiiloja, pasteijoita ja tuorehernekeittoa. Ihan pelkillä taikinalla ja herneillä ei pärjätty, vaan kaupasta piti hakea lisäksi mm. nakkeja ja tuorejuustoa.

Nakkipiilot ja pasteijat toimii muuten tosi hyvin myös uuden vuoden juhlissa. Ja ne ehtii hyvin tekemään vielä vaikka huomenna!


NAKKIPIILOT
Nakkipiiloihin löytyy resepti esim. Myllyn Paras -sivustolta. Tämäkin on tosi helppo ja yksinkertanen ohje ja tekstin mukaan sopii hyvin lasten makuun.

Aineet:
Voitaikinalevyjä
Nakkeja
Ketsuppia
Pizza-maustetta tms


Ohje:
Kauli sulaneita voitaikinalevyjä hieman pidemmiksi niin, että saat jaettua levyn kolmeksi neliöksi.
Laita neliön reunalle ketsuppia ja haluamiasi mausteita. Itse käytin chiliä ja pizza-maustetta. Lisää nakki mausteiden päälle.


Jos haluat, voit leikata nakin päähän ristiviillot, jolloin siitä tulee uunissa kivan näköinen.
Rullaa nakit taikinan sisään. Jätä sauma alaspäin. Jos haluat, voit nipistää sauman vielä kiinni vedellä kostutetuin sormin.


Halutessasi voit voidella piilot munalla. Itse en voidellut ja piiloista tuli silti ihan kauniin värisiä. Paista 225 asteisessa uunissa, keskitasolla, 10-15min.

Kommentit:
Helppoa ja hauskaa kokkeilua, onnistuu varmasti myös lapsilta. Ja kyllä nämä uppoaa aikuisenkiin makuun!





MUNA-RIISIPASTEIJAT
Pasteijoihin löytyy reseptejä netistä pilvin pimein. Googlettelemalla löysin itse Kinuskikissan reseptin, jota käytin pohjana ja taas vähän muokkasin.

Aineet:
Voitaikinalevyjä
Keitettyä riisiä (puuroriisi käy)
Keitettyjä kananmunia
Ruohosipulituorejuustoa (tai maun mukaan jotain muuta tuorejuustoa)
Mausteita (esim. puppuri, suola)

Ohje:
Tee täyte: Pilko kananmunat pieniksi ja sekoita ne riisiin. Lisää tuorejuustoa ja mausteita, sekoita hyvin. Jaa voitaikina levy kahdeksi neliöksi. Lisää täyte keskelle levyä.


Taita levy keskeltä niin, että siitä muodostuu kolmio. Nipistä reunat hyvin kiinni vedellä kostutetuin sormin. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.



Kommentit:
Kyllä nämäkin toimi ja sopi hyvin keiton kaveriksi. Kylminä parempia!




TUOREHERNEKEITTO
Hernekeiton ohjeena käytin kotikokki-sivuston simppeliä reseptiä, jota hieman muuttelin aineksien osalta.

Aineet:
Suolaherneitä
Tuoreherneitä
Kasvisliemikuutio
Sipuli
Basilikaa

Ohje:
Laita herneet kattilaan. Lisää 4 dl vettä (tai sen verran, että herneet peittyy) ja yksi kasvisliemikuutio. Keitä herneitä reilu viisi minuuttia.


Herneiden kiehuessa silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla öljyssä.
Jos herneissä tuntuu olevan vettä ihan mahottoman paljon vielä keittämisen jälkeen, niin valuta sitä vähän pois. Vettä kuuluu kuitenkin jäädä kattilaan, jotta keitosta tulee keittomainen. Soseuta herneet (veden kanssa) sauvasekoittimella. Lisää soseeseen kuullotettu sipuli ja soseuta lisää.
Jos keitosta tuli liian jämäkkää, niin lisää siihen nestettä (vettä, maitoa, kermaa tms).
Kiehauta keitto ja mausta basilikalla ja makusi mukaan muilla mausteilla.

Kommentit:
Yllättävän hyvää keittoa, vaikka ulkonäkö ei olekaan kaunein mahdollinen. J kommentoi, että tätä voisi tehdä joskus uudestaankin, eli success! :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti