sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Mansikkapaikkani

Tiedätkö sen paikan, jossa viihtyy, josta saa hyvää mieltä, virkistystä ja virikkeitä? Paikan, jossa tuntee itsensä onnelliseksi ja rauhalliseksi. Paikan, johon on aina yhtä ihana palata.


Se voi olla olla kahvila, metsä, mökkilaituri, sauna tai ihan mikä vaan erityinen paikka - siis ns. mansikkapaikka. Nimestä huolimatta tällä ei ole mitään tekemistä mansikoiden kanssa, vaan termi taitaa tulla Ruotsista, missä paikkaa kutsutaan smultronställeksi.


Minun mansikkapaikkani on vanhempieni mökki. Alkujaan rakennus, jossa oli sauna ja tupa. Paikka, johon liittyy paljon lapsuusmuistoja: kalassa käyntiä papan kanssa, leppoisia kesäpäiviä, yöuinteja, talvisia eväsretkiä ja kesäisiä veneretkiä.



Mökki on vuosien kuluessa laajentunut ja se on saanut uutta väriä ja panelia pintaan, mutta sama mökkihenki ja -tunnelma siellä on edelleen ja sinne on hyvä palata kerta toisensa jälkeen. Nyt aikuisempana mökillä on vietetty juhannuksia, syntymäpäiviä ja sukusaunailtoja. On juhlittu, saunottu ja grillailtu.



Mutta itselleni mökki on parhaimmillaan silloin, kun pääsen olemaan siellä rauhassa: kun pääsen samoilemaan metsään marja- tai sieniämpärin kanssa, kun pääsen istumaan laiturille ja nauttimaan auringosta silmät kiinni, kun herään aamulla aikaisin ja menen portaille istumaan ja ihailemaan auringon nousua sekä kuuntelemaan lintujen laulua ja virran solinaa tai kun ihastelen yöllä kuutamoa ja tähtitaivasta.



Mökki on minulle paikka rauhoittua, tuntea yhteys luonnon kanssa ja vain olla ja nauttia. Jo yksi mökillä vietetty yö antaa voimia ja lataa akkuja. Sieltä saa uutta virtaa ja tuntuu kuin lähtiessä olisi aivan eri ihminen.


Ja mökkirannasta avautuvaa maisemaa en kyllästy ihastelemaan ikinä - se on aina se sama, mutta kuitenkin joka kerta erilainen.



Onko sinulla oma mansikkapaikkasi, missä pääset hetkeksi hyppäämään pois arjen pyörityksestä ja voit rauhoittua, levätä ja vain olla?

2 kommenttia:

  1. Meillä ei ole mökkiä enkä ole mikään kahviloissa kävijä. Sauna on minun näkökulmastani kaikkea muuta kuin rentouttava paikka.

    Minun mansikkapaikkani on metsä tai lenkkipolku, minne nappaan koirat mukaani ja kuuntelen ja katselen ympäröivää luontoa. Kuljen rauhassa ja annan mielenkin rauhoittua.

    Hyvä teksti ja kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Metsä ja luonto on tosi rauhoittavia ja kyllä metsälenkki toimii omallakin kohdalla verenpaineen tasaajana :) Kiva, että olet löytänyt oman tapasi ja paikkasi rauhoittua! Mansikkapaikkahan voi olla mikä vaan paikka, missä saa hengähdettyä ja annettua mielen levätä.

      Tuli muuten mieleen, että jos pitäisi nimetä joku "mansikkatoiminto", niin eläinten rapsuttelu olisi kyllä omalla listalla aika korkealla :) on se vaan niin rentouttavaa puuhaa.

      Poista