maanantai 30. marraskuuta 2015

Lahjaidea viskin ystävälle

Nyt alkaa olla se aika vuodesta, kun kaikki lahjaideat tulevat tarpeeseen (ainakin itselleni). Tässä tulee yksi idea, jonka toteutimme alkukesästä viskistä pitävälle ystävällemme. Tämä menee siis joululahjana tai synttälahjana - ja voit toteuttaa sen pienimuotoisesti (esim. pelkkä tislaamokierros) tai isommin (ruokien ja juomien kera).

Järjestimme ystävällemme siis viski-illan, joka koostui Teerenpelin tislaamon esittelykierroksesta ja itse kokatusta viski-illallisesta. Toki viskejä maisteltiin sitten vielä kotonakin ihan raakana sekä erilaisten drinkkien muodossa. Ideana oli antaa uusi elämys ja viettää yhteistä aikaa ystävien kanssa - ja tämä onnistui ainakin näin järjestelijän näkökulmasta hyvin!

Lahden Teerenpelissä (klik klik) on viskitislaamo, johon on mahdollista päästä tutustumaan esittelykierroksella. Kierros kestää noin tunnin ja sen päätteeksi pääsee maistelemaan tislaamon tuotteita. Yhtään kuvaa tuolta kierrokselta ei tullut otettua, mutta siellä pääsee siis ihan kosketusetäisyydelle tammitynnyreiden ja kuparisten tislauspannujen kanssa. Ja vaikka en itse mikään viskiharrastaja olekaan, niin kierros oli hyvin mielenkiintoinen ja ihan tavan tallaajakin sai käsityksen siitä, miten viskejä tehdään. Ja maistiaisia oli tosiaan myös lopuksi tarjolla. Esittelykierroksen hinta on 25 €/hlö alle kymmenen hengen ryhmiltä ja 20 €/hlö suuremmilta. Minimiveloitus on 100 €, eli vähintään neljän hengen porukalla kannattaa lähteä liikkeelle.

Viski-tasting

Kierroksen jälkeen on mahdollista jäädä Taivaanrantaan syömään, mutta me lähdimme kotiin, missä olin valmistellut viski-teemaista ruokaa. Aikaisempaa kokemusta viskistä ruoanlaitossa ei ollut, mutta googlettelemalla löytyivät seuraavat reseptit.

VISKINEN KANA-JUUSTO-SALAATTI
(Ohje on alunperin Kemin seudun viskin ystävät ry:n sivuilta, joita ei valitettavasti enää löydy) 

Aineet:
Tammenlehväsalaattia
Lehtisalaattia
Jäävuorisalaattia
Kurkku
Tomaattia
Juustot marinoitumassa
Sipuli
Punasipuli
150 g kovaa juustoa esim. emmental tai parmesaani (pilkotaan pieniksi kuutioiksi)
Oliiveja (itse jätin nämä pois)
Kanafileitä (määrää riippuu siitä, onko tämä alku- vai pääruokasalaatti)
4 cl viskiä

Ohje:
Kuutioi juusto ja laita se muovipussiin. Lisää pussiin viski ja anna marinoitua jääkaapissa noin kaksi tuntia. Pussia kannattaa välillä käännellä jääkaapissa, jolloin juustot marinoituvat hyvin.

Pilko salaattiaineet ja sekoita ne isossa kulhossa. Paista kanat pannulla ja mausta suolalla, pippurilla ja viskillä.
Tee salaatista annokset lautaselle. Pohjalle salaattipeti ja kana-filee ja juustoa päälle. Nauti :)

Salaatti oli tosi hyvää ja viski-marinoitu juusto toimi siinä hyvin. Juustoa tuli annoksiin ehkä vähän turhankin paljon, eli pienempikin määrä riittäisi.

Viskinen kana-juusto-salaatti

VISKIPEKONILEIVÄT JA PAAHDETUT PERUNALOHKOT
Leipien ohje löytyy hs.fi:n sivulta (klik klik) ja perunoiden ohje yhteishyvä.fi:stä (klik klik)

Tässä vaiheessa iltaa on kokkaajalla/kuvaajalla ollut niin kiire, että kuvat on hätäisiä räpsyjä. Pahoittelut kuvien laadusta. Reseptien alkuperäisiltä sivuilta löytyy laadukkaampia kuvia :)

Hyvää oli, etenkin noi potut on ihan taivaallisia!

Viski-pekonileipä ja perunat

VISKI-SUKLAAKAKKU
Tämä taas valio.fi:n (klik klik) reseptejä.

Ohjeella tulee ihan valtava kakku. Neljälle hengelle tämä oli ihan liikaa ja tätä syötiin sitten urakalla vielä seuraavallakin viikolla. Viinirypäleet toimii tuossa päällä ja niitä kannattaisi asetella tasaisemminkin niin, että niitä saisi mukaan kaikkiin paloihin.

Kakun maku ehkä parani sen seistessä pari yötä jääkaapissa. Kannattaa siis tehdä ajoissa etukäteen. Viski tässä ei juurikaan maistu, eli menee kyllä varmasti kaikille aikuisille.

Viski-suklaakakku

Viski-drinkkejäkin tosiaan maisteltiin illan aikana, mutta väsy taisi iskeä jo parin drinkin kohdalla. Näihin täytyy siis vielä palata :) Laittelen drinksu-ohjeita tässä jossain kohtaa myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti