sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän menu

Itsenäisyyspäivänä on kiva kokkailla jotain vähän erilaista ruokaa kuin arkena. Tänäkin vuonna kehittelin kolmen ruokalajin menun J:n toiveiden mukaan. Tässä meni samalla niin sanotusti kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä oli luvannut J:lle hänen syntymäpäivänään kokata hänelle hänen toiveidensa illallisen (huom! tämäkin kiva aineeton lahjavinkki :) ) ja tämmöinen siitä muodostui:


MENU
Paahdettua kurpitsaa ja majoneesikatkarapuja
Lohipastaa
Pipareita ja jäätelöä

Perinteiset kynttilät

PAAHDETTUA KURPITSAA JA MAJONEESIKATKARAPUJA
Anoppi tarjosi vuosi sitten syksyllä mainion makuista paahdettua kurpitsaa ja sen jälkeen sitä on kokeiltu itsekin. Kurpitsan kanssa kokeilin alkupalaksi majoneesikatkarapuja, joita ajattelin tehdä myös jouluksi. Katkarapujen resepti on bongattu suomalainen joulu -sivustolta (klik klik).

Paahdettu kurpitsa
Aineet:
kurpitsaa (sitä keltaista)
öljyä
pippuria
suolaa
rosmariinia

Ohje:
Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet ja rihmastot pois esim. lusikalla. Leikkaa kurpitsat noin parin cm:n viipaleiksi. Pyörittele palat öljyssä ja mausteissa.

Asettele kurpitsat pellille kuori alaspäin. Paahda 200-225-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia. Kurpitsat ovat valmiit, kun ne ovat pehmenneet. 

Asettele kurpitsat pellille kuori alaspäin


Majoneesikatkaravut
Aineet:
sitruunamajoneesia
tilliä
katkarapuja
pippuria

Ohje:
Ota katkaravut sulamaan. Silppua tilli ja sekoita majoneesin joukkoon. Lisää seokseen sulaneet katkaravut ja mausta pippurilla. Laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan.

Kokoa paahdetut kurpitsat ja majoneesikatkaravut annokseksi lautaselle. Nauti!

Katkaravut oli tosi hyviä ja niitä todellakin tehdään meillä myös jouluksi. Suosittelen lämpimästi kaikille kala- ja äyriäisruokien ystäville. Sopii mainiosti joulun alkupalapöytään!

Alkupalaksi paahdettua kurpitsaa ja katkarapuja majoneesissa


LOHIPASTA
Helppo ja nopea sekä älyttömän herkullinen ruoka - kokeile ihmeessä! Me ollaan tehty tätä monesti ja aina vaan se maistuu yhtä hyvältä. Reseptejä tähän löytyy netistä vaikka kuinka paljon - tässä meidän versio:

Aineet:
1 sipuli
savustettua lohta
ruokakermaa
suolaa
pippuria
tuorepastaa
pecorino-juustoa

Ohje:
Silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla öljyssä. Lisää lohi pannulle. Sekoita varovasti, lohesta saa jäädä ihan reiluja paloja. Lisää pannulle ruokakerma ja mausta kastike suolalla ja pippurilla.
Keitä tuorepasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta keitinvesi pois ja kaada pasta pannulle kastikkeen joukkoon. Sekoita varovasti.

Nosta pasta annoksiksi lautaselle. Tarjoile pecorino-juuston kanssa.

Lohipastaa, nam!

PIPAREITA JA JÄÄTELÖÄ
Piparin ja jäätelön yhdistelmän idean bongasin 3 Kaveria jäätelötehtaan facebook-sivuilta (klik klik). 3 Kaveria on pieni suomalainen jäätelötehdas, joka käyttää jäätelöiden valmistukseen vain suomalaisia raaka-aineita. Ja maultaan jätskit on tosi hyviä - kannattaa kokeilla! (Jäätelöitä löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista - eli mene mieluumin etsimään vaikka Prismasta kuin lähi-Siwasta)

Aineet:
Pipareita
Jäätelöä

Ohje: 
Pyöräytä lusikalla pallo jäätelöä ja litistä se varovasti kahden piparin väliin.

Itse koristelin piparien kannet etukäteen sinisillä ja valkoisilla strösseleillä, jolloin sain niihin vähän itsenäisyyspäivän tunnelmaa.

Jos haluat, että piparit ovat pehmeitä, niin laita ne yöksi pussiin pehmeän leivän kanssa. Piparit imevät näin kosteutta leivästä ja pehmenevät helposti haukattaviksi.

Itse en pehmittänyt pipareita, vaan käytin aamulla leivottuja piparkakkuja. Ja ne toimi annoksessa hyvin! Kivasti sai suuhun pureskeltavaakin. Täytteenä oli 3 Kaverin vadelma-valkosuklaa, joka toi kivasti raikkautta sekä syntisen hyvää Ben & Jerryn Karamel Sutra. Tosi hyviä molemmat kombot! Nämäkin saattaa päästä joulupöytään tai uuden vuoden tarjottaviin.

Frozen-henkinen pipari karamel sutra -täytteellä

Sinivalkoinen koristelu ja vadelma-valkosuklaatäyte

Hyvää Itsenäisyyspäivän iltaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti