torstai 17. joulukuuta 2015

Piparilyhdyt

Viikon päästä on joulu! Ja senpä vuoksi täällä on oltu aika kiireisenä kaiken maailman valmistelujen kanssa. Tänä jouluna meidän joulupajassa on syntynyt pieniksi jouluviemisiksi mm. piparilyhtyjä. Bongasin idean, kun googlettelin joululeivonnaisia. Netti on pullollaan vaikka kuinka hienoja luomuksia, mutta jokainen voi toki tehdä näistä oman näköisiään. Meidän lyhdyt näyttää mm. tältä:


Lyhtyjen "rakentaminen" on melko yksinkertaista, mutta kyllä tuossa kasaamisvaiheessa muistui jälleen mieleen, miksi en suuremmin tykkää piparkakkutalojen rakentamisesta. Siis minä ja sulanut sokeri ei vaan tulla keskenämme toimeen :) Yhteen lyhtyyn sokeria kokeilin ja sitä olikin sen jälkeen kaikkialla muualla paitsi siellä missä piti :) Luovutin ja muurasin lyhdyn osat toisiinsa kiinni sokerikuorrutteella. Silläkin yhdistäminen siis kyllä onnistuu, kunhan laittaa kuorrutetta reilusti ja antaa lyhdyn kuivua kunnolla osien yhdistämisen jälkeen.

Tarvitset lyhtyyn aina neljä seinäpalaa + pohjan. Lyhdyn koon voit päättää sen mukaan, kuinka ison kuvion (=aukon) siihen haluat. Itse tein lyhtyjä erilaisilla kuvioilla ja koko määräytyi tuon isoimman tähti-muotin perusteella

Lyhdyn "seiniä"

Kun lyhdyn osat on paiston jälkeen jäähtyneet, kannattaa ne seuraavaksi koristella. Minulla on käytössä sokerikuorrutetta, erilaisia karkkeja (esim. Amerikan pastilleita, Ranskan pastilleita ja Marianne-rakeita) ja strösseleitä. Ja koristelussa voi päästää luovuutensa ja taiteellisuutensa jälleen valloilleen - meillä mentiin aika yksinkertaisilla kuvioilla :) Anna koristeluiden kuivua hyvin ennen kuin alat kokoamaan lyhtyä.

Koristele palat ennen kokoamista

Kokoamiseen voit käyttää sulatettua sokeria tai sokerikuorrutetta. Jos sulatat sokeria, niin ole varovainen! Sula sokeri on todella kuumaa. Ole myös nopea, sillä sokeri jähmettyy tosi äkkiä.

Sokerikuorrutteellakin homma kyllä onnistuu. Kannattaa aloittaa kokoaminen niin, että kiinnität jotakuinkin yhtä aikaa pohjaan kaksi vierekkäistä seinäpalaa. Näin saat seinät nojaamaan kulmassa toisiinsa ja ne pysyvät paremmin pystyssä (ilman että niitä tarvitsee pitää koko ajan kiinni). Sitten loput kaksi seinää yksi kerrallaan.

Aloita kokoaminen kiinnittämällä kolme palaa yhteen


Kulmiin jää helposti rakoja, sillä palojen reunat väkisinkin käyristyvät ja kupristuvat paistaessa. Rakoja voi peitellä valkoisella kuorrutteella tai karkeilla, jos ne pahasti käy silmään. Itse pursottelin joihinkin kulmiin kuorrutetta ihan huolella :D

Lyhdyn sisään voi laittaa LED-tuikun

Jos lyhdyistä haluaa elävämmän näköisiä, niin valmiiseen lyhtyyn voi laittaa vielä LED-tuikku sisälle antamaan tunnelmaa.

Valmiita lyhtyjä

Jos innostuit, niin näitä ehtii vielä hyvin tekemään jouluksi! Hieman tuo rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä, eli jos joulustressi alkaa jo pukkaamaan päälle, niin sitten en välttämättä suosittele näiden lisäämistä enää TODO-listalle :)

Iloista joulun odotusta!

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Jotain pientä väkerrettävää näköjään pitää itelleen näin joulun alla keksiä :)

      Poista