tiistai 2. kesäkuuta 2015

Joogaa saunassa ja ilmassa

Tänä vuonna on tullut kokeiltua ihan uusia lajeja, viimeisimpinä nyt paria uutta joogaa: ilmajoogaa sekä saunajoogaa.

ILMAJOOGA

Ystävänpäivälahjaksi lupasin, että lähden kokeilemaan ystävieni kanssa lähes mitä tahansa uusia lajeja. Tämän tiimoilta siskoni vei minut toukokuussa ilmajoogaan. Paikkana oli Esport Bristol aivan Helsingin keskustassa.

Kangas, eli hammock
Kumpikaan meistä ei ollut kokeillut ilmajoogaa (tai air yoga tai aerial yoga tai lentojooga) aikaisemmin, joten ihan uuden tuttavuuden kanssa olimme tekemisissä. Minulla on toki joogataustaa muuten, mutta ilmajooga oli täysin uutta. En edes hirveästi googletellut etukäteen, mistä lajissa on kyse, vaan menin avoimin mielin tunnille mukaan.

Olimme perjantaiaamun aloittelijoille suunnatulla tunnilla. Tunti alkoi siis klo 6.45, eli sai herätä ihan hyvissä ajoin :) Ilmajoogassa käytetään kattoon kiinnitettyä kangasta (hammock) apuna liikkeitä tehdessä. Kangas muodostaa siis lenkin noin vyötärön korkeudelle ja sen avulla saadaan liikkeisiin ja venytyksiin painovoima mukaan.

Yksinkertaisimmillaan kankaan kanssa voi esim. venyttää jalan lihaksia laittamalla jalan lenkin sisään ja kummartumalla tämän jälkeen ylävartalolla jalan päälle. Koska tunti oli aloittelijoille suunnattu, niin se sisälsi suurimmaksi osaksi helppoja liikkeitä, joilla venytettiin kehon eri osia. Tunnin lopussa tehtiin myös pari ylösalaisin olevaa asentoa, jotka vaati jo vähän rohkeuttakin.

Tunnin päätteeksi oli ehdottomasti paras kohta, kun pääsi kankaan sisään rentoutumaan. Kankaan sisällä oli turvallinen olo ja oli ihana keinua hetki rauhassa.

Rentoutuminen kankaan sisällä
LÄHDE: tuky.fi

Tunnista jäi hyvä olo - keho tuntui pitkältä ja kevyeltä koko loppu päivän. Vaikka liikkeet tehdään rauhallisesti, niin lämmin siinä silti tuli. Vaatetukseksi kannattaa valita kuitenkin pitkät housut ja pitkähihainen paita, jottei iho pääse hiertymään liikkeissä.

Yhden tunnin perusteella nyt ei vielä hirveästi pysty sanomaan, onko tämä mun laji, mutta kiinnostus kyllä heräsi! Valitettavasti Lahden suunnalla ei vielä pysty harrastamaan ilmajoogaa, joten ihan heti ei pääse lajia kokeilemaan uudestaan. Bristolin jooga-salista en pitänyt, sillä sinne kuului muilla ryhmäliikuntatunneilla käytetty musiikki seinien läpi. "Jump-jump-jump"-taustaääni ei mielestäni kuulu joogaan, ja vaikka kuinka yrittää keskittyä vain hengitykseen ja kääntyä sisäänpäin, niin kyllä tuo basson jytke tuli läpi.

Ilmajoogalle siis iso plussa, paikalle ei niinkään.

Kuvia ei juurikaan ehtinyt räpsiä, mutta tässä youtubesta löytynyt pätkä siitä, miltä laji näyttää. Ei ehkä ihan aloittelija kyseessä tässä videolla :)



SAUNAJOOGA

Saunajoogaa kävin kokeilemassa työkaverini kanssa Vierumäellä toukokuisena viikonloppuna (Ja ei, tämä ei ole maksettu mainos,Vierumäellä vain on hirveästi tarjolla erilaisia lajeja, mitä on kiva kokeilla.). Tästäkään ei ollut hirveästi hajua etukäteen, mutta oikein mukavasta ja rentouttavasti lajista oli kyse!

Puolituntia kestävä saunajoogaharjoitus tehdään n. 50 asteisessa lämmössä ja se sisältää kuusi istuen tehtävää asentoa. Asennot tai liikkeet on suunniteltu siten, että ne vahvistavat keskivartalon ja jalkojen lihaksia, lisäävät selkärangan liikkuvuutta ja venyttävät ylävartalon lihaksia. Lisäksi saunajoogan sanotaan vilkastuttavan aineenvaihduntaa, vähentävän stressiä ja auttavan nukkumaan paremmin.

LÄHDE: www.saunajooga.fi

Jos ilmajoogan ympäristö ei ollut paras mahdollinen, niin Vierumäellä puitteet oli paremmat. Tosin sauna oli viidelle hengelle vähän pieni ja joissain liikkeissä tuli osuttua vieruskaveriin, mutta ennen joogaa pääsi rauhoittumaan harmonisessa lounge-tilassa.

Saunajoogaan kannattaa pukea päälle sortsit tai urheiluhousut sekä toppi. Saunassa ei heitetä löylyä, mutta puolentunnin harjoituksen aikana tulee kyllä hiki. Juomapullo ja pieni hikipyyhe kannattaa siis myös varata saunaan mukaan.

Hiki tuli!

Itselleni saunajooga oli oikein miellyttävä kokemus. Se rauhoitti mieltä ja kehoon jäi hyvä olo. Omalla kohdalla vaikutuksia ei pystynyt ihan hirveän tarkkaan kuulostelemaan, sillä aamun joogasession jälkeen kotona odotti pihalaattojen kantamista :)

Saunajoogaa voi hyvin tehdä kotonakin omassa saunassa. Liikkeitä löytyy googlettelemalla, tässä muutamat:
Lisätietoja saunajoogasta voit lukea Saunajooga-sivustolta ja sieltä voit etsiä myös tunteja lähellä omaa asuinpaikkaasi. 

Suosittelen lämpimästi kumpaakin joogamuotoa! Saunajooga on mukavan rentouttavaa, ilmajoogassa pääsee haastamaan itseään ja kummastakin saa itselleen tosi hyvän olon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti