tiistai 17. helmikuuta 2015

Ystävänpäivän Runebergin laskiaistorttu

Emäntä ei ole ollut nyt kovinkaan kätevä ja kaikki helmikuun herkut on jäänyt leipomatta. On ollut Runergin päivää, johon kuuluis samannimiset tortut, laskiaiseen kuuluis pullat ja ystävänpäivänäkin olen yleensä jotain aiheeseen liittyvää leiponut.

Tänä vuonna ei ole vaan jaksanut ja luonnollisesti tämä käynnissä oleva yksi herkkupäivä viikossa-tempauskin on vähentänyt leipomuksia. Nooh, nyt siis kolme kärpästä - siis leipomusta - yhdellä iskulla: yhdistetty Ystävänpäivä, Runebergin päivä ja laskiais-leivonnainen :D

Tähän on yhdistelty kolmea reseptiä: Yhteishyvän Runebergin kakku, Hayley's cuisinen Runebergin torttu ja Pienten herkkusuiden Laskiaispulla-muffinssit. Homma ei menny ihan niinkun Strömsössä, mutta tässä se nyt on - Ystävänpäivän Runebergin laskiais -pläjäys :D



AINEET:
Pohja - pieni (tee tupla-annos, jos käytät normaalia kakkuvuokaa):
100g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl piparinmuruja
1 dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
0,75 dl maitoa

Kostutus
vettä tai maitoa

Täyte:
Vadelmahilloa
Kermaa

Pinnalle:
Rahkaa
Tomusokeria
Koristeita, esim. manteleita, vadelmia, strösseliä

OHJE:
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää mukaan kananmuna (yksi kerrallaan, jos teet isomman satsin), samalla vatkaten. Lisää kuivat aineet ja sekoita hyvin. Mausta kardemummalla. Lisää taikinaan viimeisenä maito ja sekoita.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan (pohja ja kansi). Kostuta osta tarvittaessa maidolla tai vedellä. Lisää pohjan päälle vadelmahilloa. Vatkaa kerma ja lisää myös sitä täytteeksi hillon päälle. Laita kansi paikoilleen.

Tän piti olla sydän, mut sit kävi jotain?! :)
Tee kuorrute, eli sekoita rahka ja tomusokeri hyvin. Levitä kuorrute kakun päälle. Koristele haluamallasi tavalla, esim. vadelmilla, manteleilla, strösselillä tms.


Tätä ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa kauniiksi, mutta jos nyt oikein kuvittelette, ni kyllähän se näyttää sydämeltä, eikö? Maku oli raikas ja mausteinen, mutta myös makea. Jatkossa täytyy ehkä kuitenkin pitäytyä perinteissä ja tehdä ihan oikein laskiaspullia, sillä onhan ne nyt niin paljon parempia!

Onneks äiti oli tehny niitä perinteisiä pullia. Ja J:kin innostu tekemään pullapitkosta laskiasiapullia vähän tähän tapaan. Ne oli niin hyviä, että kuvamateriaalia ei ehtiny edes ottaa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti