tiistai 25. marraskuuta 2014

Pumpkin dinner

Haloween-viikonlopuksi suunniteltu kurpitsa-dinneri saatiin toteutettua tänä viikonloppuna. On ollut menoja ja meininkejä viime aikoina, mutta nyt vihdoin koko viikonloppu ihan kotosalla, joten oli aikaa kokkailla.

Kurpitsat on itse omalla pihalla kasvatettuja ja vielä niitä jäi, eli jotain kurpitsaista on luvassa loppuvuodellekin. Viime vuonna suurin osa sadosta meni pikkelsiksi, mutta nyt halusin tehdä jotain oikeeta ruokaa ja niinpä sitä onkin googleteltu erilaisia kurpitsa-reseptejä.


Viikonlopun menussa oli siis kurpitsarisottoa ja Amerikkalaista kurpitsapiirakkaa. Risoton ohje K niinkuin koti -blogista  ja piirakan ohje taas Arlan sivuilta. Tarkoitus oli tehdä myös inkivääri-kurpitsakeittoa, mutta kermaa ei kokaillessa enää ollut jäljellä, joten se jäi seuraavaan kertaan.

RISOTTOA PAAHDETULLA KURPITSALLA
Aineet:
1 pieni kurpitsa
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

9 dl kasvislientä
2,5 dl valkoviiniä
kourallinen kuivattuja mustia torvisieniä
1 dl oliiviöljyä
iso nokare voita
1 pieni purjo
4 dl risottoriisiä
2 dl parmesanraastetta
mustapippuria

Ohje:
Pilko kurpitsa ja aseta palat uunipellille. Sivele pintaan oliiviöljyä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Paahda kurpitsoja 220 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsynyt ja pehmennyt.


Valmista risotto kurpitsojen ollessa uunissa. Tee kasvisliemi ja lisää sekaan valkoviini ja sienet.

Kuumenna öljy ja voi kattilassa. Lisää riisit ja kuullota voissa pari minuuttia. Lisää purjo joukkoon ja kuullota vielä muutama minuutti. Lisää lientä sekaan vähän kerrallaan. Sienet siis menevät risoton joukkoon liemen mukana. Jos haluat, voit toki pilkkoa niitä ennen risottoon lisäämistä. Jatka nesteen lisäämistä, kunnes kaikki neste on käytetty ja risotto on kypsää. Sekoita joukkoon parmesan-juusto ja mausta pippurilla.

Poista kurpitsan paloista kuoret ja palastele. Lisää kurpitsan paloja risoton päälle. Voit jättää osan myös isommaksi palaksi ja tarjota näin.


J sai viime viikolla miestenpäivälahjaksi pihvejä, jotka päätyi sitten viikonloppuna pannulle. Pihvi toimi kuulema hyvin kurpitsoiden ja risoton kaverina. 


Meidän käyttämässä oliiviöljyssä oli seassa rosmariinia ja siksi kuvassa näyttää siltä, että kurpitsojen päällä olisi jotain havunneulasia :) Vähän turhan paljon tuli tuota rosmariinia, mutta kun suurempia kaapi pois, niin oikein hyvin maistui.

Suosittelen kokeilemaan paahdettua kurpitsaa, on meinaan tosi hyvää! Eikä tarvi mitään tommosia rosmariini-äljyjä, vaan ihan simppelisti pintaan oliiviöljyä ja suolaa ja sitten uuniin. Myös risotto toimi ihan kivasti. Tosin itse tykkäsin enemmän aiemmin tekemästämme, jota syötiin kuhan kanssa.


AMERIKKALAINEN KURPITSAPIIRAKKA
Kurpitsasta syntyy myös tosi hyvää jälkkäriä! Tätä piirakkaa tarjoiltiin myös viikonlopun vieraille ja hyvin maistui heillekin.

Aineet:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rk sokeria (HUOM! siis ruokalusikkaa :) )
1 kananmunan keltuainen

400 g kurpitsaa pilkottuna
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa

Ohje:
Nypi voi, jauhot ja sokeri karkeaksi massaksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

HUOM! Sokeria tulee siis kaksi RUOKALUSIKALLISTA - ei desiä, kuten ensin erehdyksissäni luin :) Itselläni meni pohja siis kertaalleen uusiksi, kun laitoin sokeria ensin ihan liikaa ja "taikina" jäi  kuivaksi muruksi, eikä todellakaan muistuttanut edes mitään taikinaa. Ei mene kokaillut tääläkään aina niinkun Strömsössä :)

Keitä kurpitsan palat vähäsuolaisessa vedessä noin 10 minuuttia tai niin pitkään, että kurpitsa on pehmeää. Valuta vesi pois ja soseuta (esim. blenderissä tai sauvasekoittimella). Anna kurpitsaseoksen jäähtyä. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Lisää myös muut aineet ja sekoita hyvin. Kaada täyte pohjan päälle. Täyte on siis todella nestemäistä ja juoksevaa, mutta hyytyy kyllä paistettaessa. Ei kannata huolestua! Paista 200 asteessa noin 40-50 minuuttia.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin laittamaan piirakan päälle tomusokeria. Kyllä mäkin sitä laitoin, mutta sokeri jostain syystä suli samantien ja piirakan päälle jäi vain märkiä läikkiä. Piirakka ei siis ollut mitenkään enää kuuma, mutta jostain syystä tomusokeri ei halunnut olla mun kanssa yhteistyössä.


Ohjeessa neuvottiin tarjoilemaan piirakkaa kermavaahdon kanssa, joten pitihän se kokeilla. Hyvää oli! Toimii kyllä ilman kermaakin.


Tää oli todellakin mun makuun! Menee suosikkireseptien listalle ja tätä tehdään kyllä uudestaankin. Kannattaa kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti