maanantai 6. huhtikuuta 2015

Terima kasi Bali

Vielä viimeinen osa Bali-tarinaa: Ubud ja vinkkejä matkaan. Aikaisemmat postaukset löydät TÄÄLTÄ (Sanur) ja TÄÄLTÄ (retki).

Viiden Sanurissa vietetyn yön jälkeen oli siis aika pakata kamat ja ottaa suunta Balin sisämaahan Ubudiin. Siirtymätaipaleella tutustuimme saareen oppaan johdolla ja retkestä löytyy oma postauksensa.

Hotellin riisipeltoja

Ubud sijaitsee vuoristossa 200-300 metriä merenpinnan yläpuolella riisipeltojen ympäröimänä, minkä vuoksi siellä onkin hieman viilämpi ilmasto kuin Balin rantakohteissa. Ubudin sanotaan olevan myös Balin taiteen, tanssin ja musiikin keskus.

Hotellimme Alila ubud sijaitsi noin 5 km päässä Ubudin keskustasta, mutta kaupunkiin oli helppo päästä hotellin järjestämillä ilmaisilla kuljetuksilla, joita meni neljästi päivässä kumpaankin suuntaan. Ajelimme bussilla Ubudiin muutamaankin otteeseen ja ilmastoidussa autossa matka sujui mukavasti.

Hotellin ravintola

Hotellimme sijaitsi siis hieman keskustan ulkopuolella, mutta sieltä avautui upeat sademetsä-maisemat. Rannalla vietetyn alkuloman jälkeen näkymät oli taas aivan jotain erilaista ja nautimme olostamme täysin siemauksin.

Sademetsää

Huoneessa meitä odotti häämatkalaisten yllätys-boksi, joka sisälsi juomaa ja suklaakeksejä (kaikki hotellissa itse valmistettuja) sekä kauniisti asetellut pyyhkeet. Olimme otettuja näistä pienistä, mutta tosi ihanista eleistä!

Yllärilaatikon sisältöä
<3

Hotellissa sai kokea vähän myös luksus-elämää: aamiaisellakin tilattiin ruokalistalta haluamansa eväät! Ei oltu tämmöseen vielä törmätty, joten ekana aamuna vähän ihmeteltiin, että miten tässä nyt pitääkään toimia.

Aamupala-lista :)


Ruoka oli tosi hyvää! Hotelli kasvattaa mahdollisimman paljon ruoka-aineistaan itse ja kokki tekee tuoreista aineksista tosi herkullista ruokaa.


Teetä ja leipävalikoimaa

Aamupalaa

French toast aamupalalta

Saimme hotellissa myös ilmaisen maistelu-menu-illallisen (en päässyt selvyyteen, että kuuluiko tämä kaikille vieraille vai oliko joku häämatka-juttu), johon kuului seitsemän paikallista ruokaa. Njam - tää oli yks loman parhaista illallisista!

Maistelu-menun anti


Viimisenä iltana hyödynnettiin myös hotellin huonepalvelua ja tilattiin kunnon mätöt huoneeseen :) Pitäähän sitä edes kerran elämässä kokeilla tällastakin.

Pastaa, hampparia ja jätskiä

Ja kun hotelli kerran sijaitsi luonnon helmassa, niin apinatkin oli omasta takaa :) Apinat siis majailee hotellin lähimetsissä ja saattavat tulla hotellin alueellekin vieraisille.

Yksi kaveri tuli ihan parvekkeelle asti kylään


Hotellin upea panorama uima-allas oli valitettavasti remontissa majoittumisemme aikana. Käytössä oli toki pari pienempää allasta, mutta vähän jäi harmittamaan ettei tohon isoon altaaseen päässy. Tänne täytyy varmaan tulla vielä uudestaan :)

Uima-allas aukesi juuri, kun oltiin lähdössä kotiin

Ja sitten vielä muutama sana Ubudista: vilkas kaupunki, jossa riittää näkemistä ja tekemistä. On museoita, kauppoja, tanssiesityksiä jne. Me lähinnä fiilisteltiin kaupungin tunnelmaa kaduilla ja kujilla, mutta pari turisti-kohdettakin käytiin toki katsomassa.

Ubudista löytyy myös peltomaisemaa

Ubudissa kannattaa käydä loputtomalta tuntuvalla markkina-alueella. Myyjiä on tosi paljon ja kaikilla on myynnissä jotakuinkin samoja tuotteita: t-paitoja, puusta veistettyjä patsaita, saronkeja jne. Jurolle suomalaiselle markkinat on melkoinen elämys: heti jos pysähtyy jotain katsomaan, niin myyjä tulee esittelemään tuotetta tarkemmin ja alkaa "you buy"-keskustelu. Jos jotain haluaa ostaa, niin täällä hinnoista tulee tinkiä! Lähtöhinnasta saa puoletkin pois, jos jaksaa kärsivällisesti tingata myyjän kanssa. Me tyydyimme lähinnä ihmettelemään markkinoiden menoa ja tavaran paljoutta.

Löytyipä Ubudista StarBucksikin :)

Yksi Ubudin nähtävyyksistä on Monkey forest - luonnonsuojelualueen ja hindu-temppelin yhdistelmä. Alueelle on sisäänpääsymaksu ja nimensä mukaisesti siellä pääsee näkemään apinoita. Apinoita on paljon ja ne on aika röyhkeitä: mitään ruokaa tai juomaa alueelle ei kannata ottaa mukaan, sillä apinat hyvin todennäköisesti tulevat ja ottavat ne käsistäsi. Alueella on siis myös temppeli, mutta me olimme loman tässä vaiheessa jo turtuneita upeisiin patsaisiin ja temppeleihin ja keskityimme lähinnä ihastelemaan apinoita :)

Apina ja poikanen
Ja apinoita patsaan muodossa


Ekassa Bali-postauksessa lupailla ötököitä, joten tässä vielä loppuun niitäkin :) Näihin kannattaa henkisesti varautua jo ennen reissua.

Hämähäkki
Gekko
Mikä lie lisko



VINKKEJÄ BALIN MATKAAN:
  • Ilmastoitu hotelli - suosittelen ilmastointia, sillä suomalainen ei ole tottunut kuumaan ja kosteaan. Kun sisällä on kuuma ja ulkona on kuuma, niin ilmastoitu huone tuntuu taivaalliselta!
  • Paikalliset myyjät tulevat kaupoissa heti "kimppuusi", mikä voi tuntua ujosta ja jurosta suomalaisesta hyvinkin päällekäyvältä. Jämäkkä ja ystävällinen No thanks! toimii.
  • Jos haluat ostaa jotain, niin muista tinkiä!
  • Tutki saarta - lähde retkelle, vuokraa auto tai skoottori (jos uskallat), niin näet paljon lisää. Autoissakin kannattaa suosia ilmastoitua versiota :)
  • Ihmiset ovat super-ystävällisiä - hymyllä pääset pitkälle olipa asiasi melkein mikä tahansa
  • Nauti - tekemistä ja näkemistä on paljon, mutta muista myös ottaa rennosti!
  • Kokeile paikallista ruokaa!
  • Viisumin voit hommata ja ostaa lentokentältä saapuessasi maahan
  • Lähtiessä lentokentällä tulee maksaa 200 000 rupiaa lentokenttäveroa - varaa mukaan käteistä!
  • Postilaatikko Balilla näyttää tältä (etittiin tätä lentokentollä hikipäässä, mutta lopulta se löytyi!):
Postilaatikko

Kiitos (terima kasi) Bali upeasta lomasta - saimme paljon ja jotain Balin ihanuuksia on yritetty ottaa käyttöön täällä kotisuomessakin. Meillä on ollut esim. tuoreita kukkia joka päivä kotona reissusta palattuamme.

Seuraava reissumme suuntautuukin sitten Tukholmaan, kuten jo aiemmin kirjoittelin. Ja kesällä matkustellaan kotimaassa, koska Suomessakin on tooosi paljon ihania paikkoja!

Kiitos Bali <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti