perjantai 23. tammikuuta 2015

Neulontaterapiaa

Blogissa on ollut tällä viikolla taas hiljaista... liiankin hiljaista. Ideoita postauksiin on paljonkin, mutta liikuntainnostukseni vie nyt pahasti aikaa kirjoittamiselta. Lisäksi olen innostunut pitkästä aikaa taas neulomaan, ja näin perjantai-illan illoksi jaankin teille loistavan ressinpoistokeinon - nimittäin käsityöt!


Tällä viikolla luin Hesarista jutun käsitöistä ja niiden positiivisista vaikutuksista terveyteen. Käsitöiden, erityisesti neulomisen, kerrottiin lievittävän stressiä ja kohottavan mielialaa. Sen todettiin myös parantavan keskittymiskykyä ja suojaavan muistia.

Talouselämä-lehdessä aiheesta on kirjoitettu jo kolme vuotta sitten. Jutussa nousi esiin samansuuntaisia vaikutuksia: käsityöt rentouttaa, auttaa purkamaan stressiä ja auttaa keskittymään. Se myös virittää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Tekstissä jopa suositellaan menemään töissä palaveriin kutimen kanssa, sillä neulominen auttaa uusien ideoiden saamisessa ja ihminen myös keskittyy paremmin kuulemaansa, kun käsillä on tekemistä.

Tällä hetkellä työn alla

Tehdään aiheesta tutkimustakin Helsingin ylipistossa sekä Itä-Suomen yliopistossa. Professori Sinikka Pöllänen on kirjoittanut aiheesta mielenkiintoisen artikkelin Käsityö ja psyykkinen hyvinvointi käsityön tutkimuskentässä, jossa nostetaan esiin mm. ajatus siitä, että työhyvinvointia tukevassa kulttuurissa käsityöt voisi olla yksi yksilön ja yhteisön hyvinvointia lisäävä tekijä.

Näin pitkän alustuksen siihen tarvi, että voin kertoa nyt tarkemmin meidän työpaikan käsityökerhosta, josta mainitsin jo lyhyesti aiemmassa postauksessani syksyllä. Kyllä, meillä töissä neulotaan ja virkataan! Ja perustelut tälle toiminnalle voitte lukea tuosta yltä :) Lievittää stressiä, edesauttaa luovuutta, auttaa keskittymään jne jne - kerrassaan loistava puuha kahvitauoille! Mä kyllä allekirjoitan nuo käsitöiden positiiviset vaikutukset. Se on melkein kuin meditointia, kun neuloo tai virkkaa - rentouttavaa ja loistava tapa saada mieli hiljentymään.


Samalla kun parannamme työhyvinvointiamme, niin teemme hyvää myös muille. Olemme porukalla neulomassa Äiti Teresan peittoa, jonka SPR toimittaa sitä tarvitsevalle kylmässä maassa asuvalle lapselle. Idea on hyvin yksinkertainen: virkataan tai neulotaan 20 cm x 20 cm kokoisia tilkkuja. 20:sta tilkusta kootaan sitten peitto. Tosi helppoa ja tähän voi hyvin käyttää kaikki jämälangat, joita kaikkien käsitöitä tekevien kaapeista varmasti löytyy.

Valmiita tilkkuja

Itselläni käsityöinnostus menee alloissa: välillä innostuu ja sitten on useampi käsityö kesken yhtäaikaa, ja välillä on kausia jolloin ei tule tehtyä mitään. Harmittavasti minulta myös jää käsityöt usein kesken. Tällä hetkellä löytyy keskeneräinen kaulaliina ja sukka. Ja yhdet sukat on tekeillään - jospa ne nyt jopa valmistuisi! :)

Kaulaliina, joka aloitettu reilu viisi vuotta sitten

Mukavaa puuhaa käsitöiden tekeminen on, kunhan ei ota siitä mitään suorituspaineita. Jos sukista nyt ei tule millilleen samankokoiset tai raidat ei mene lapasissa ihan identtisesti, niin ei haittaa - se on vaan luovuutta!

Jos tuntuu, että vanne kiristää päätä, niin suosittelen kaivamaan langat ja puikot esiin! :) Tässä perusohjeet virkkaukseen ja neulomiseen. Stressi lievittyy ja samalla saat aikaan jotain hyödyllistä - vaikkapa sukat, lapaset tai peiton! Ja Novitalta löytyy lisää ideoita ja ohjeita, jos perus villasukat ei sytytä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti